1 decembrie – Peste 100 de ani de istorie a contabilitatii

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, este un prilej bun să ne reamintim de istoria contabilitatii, care datează în România de peste 100 de ani..

Încă de la primele forme primitive de civilizație, odată cu apariția schimbului de bunuri și consolidarea structurilor sociale, a apărut nevoia unor evidențe care să înregistreze tranzacțiile tot mai complexe.

Astfel, contabilitatea și serviciile de contabilitate își au originile de-a lungul istoriei, evoluând odată cu societatea omenească și adaptându-se continuu la schimbările de paradigmă economică.

De la simpliste însemnări privind proprietățile personale, s-a ajuns astăzi la un sistem informațional globalizat, cu implicații definitive în gestionarea economiei la toate nivelurile.

Primele practici contabile sistematizate

  • Cu mult înainte ca oamenii sa infiinteze firme, in Mesopotamia Antică, încă din anii 3000 î.Hr., sumerienii consemnau metodic primele evidențe contabile pe tablete de lut, folosind stiloul din trestie – necesitate firească odată cu explozia schimburilor comerciale sub regii protejate de zei
  • Ulterior, în Egiptul Antic, papirusul a facilitat înregistrarea rapidă și detalierea complexă a mișcărilor de bunuri și valori, adesea cu caracter religios
  • Lipsa unei monede unice de schimb avea să îngreuneze semnificativ multă vreme cristalizarea contabilității ca sistem unitar și instrument coerent
  • În poleis-urile Greciei Antice, în jurul anului 600 î.Hr., apar primele monede unice de argint, inaugurând o eră de sincronizare a activităților economice și financiar-bancare în bazinul Mediteranei

Răspândirea contabilității cu partidă dublă în Europa Medievală

  • Hegemonia economică a orașelor-state italiene conduce treptat la impunerea contabilității în partidă dublă în secolul al XIII-lea
  • Registrele principale – memorialul, cartea mare și jurnalul – erau instrumente ale unui contabil
  • Vreme îndelungată, contabilitatea rămâne un „secret strict” al breslelor negustorești, teama de concurență îngreunând diseminarea cunoștințelor contabile

Renașterea contabilității ca știință modernă

  • 1494: Luca Pacioli publică Summa de Arithmetica, tratat matematic conținând un capitol dedicat mecanismelor și avantajelor contabilității în partidă dublă – momentul decisiv de transformare a contabilității în știință
  • Următoarele două secole de explorări maritime și colonialism aduc un val de interes aprig pentru contabilitate în întreaga Europă
  • Tiparul împrăștie nenumărate tratate fundamentale ce popularizează cunoștințele contabile dincolo de esotericul cercurilor negustorești

Contabilitatea modernă în România

  • Primele lucrări autohtone cu tematică economică și contabilă apar la începutul secolului al XIX-lea, în contextul accelerării Europeanizării spațiului românesc
  • Se înființează primele instituții de prestigiu ale învățământului economic superior la București (1913) și Cluj (1920)
  • Apar noi teorii contabile originale, cum ar fi cea patrimonialistă a reputatului profesor Spiridon Iacobescu.
  • În 1921, se înființează „Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili din România” de însuși Regele Ferdinand I, devenind ulterior „Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România” din ziua de astăzi.

Concluzie

Evoluția contabilității în contextul istoric arată cum aceasta, și oamenii care o foloseau, s-au adaptat în timp la schimbările societății moderne.

Dezvoltarea sa paralelă cu progresul economic, cultural și științific general arată, încă o dată, rolul vital al contabilității în întreaga istorie a societății omenești moderne.

De asemenea,

La mulți ani, România!

10 thoughts on “1 decembrie – Peste 100 de ani de istorie a contabilitatii

  1. Intr-o lume tot mai digitalizata, este important ca profesionistii din domeniul contabilitatii sa se adapteze rapid la noile tehnologii si tendinte. Articolul subliniaza nevoia de educatie continua si dezvoltare profesionala pentru a ramane relevanti intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai competitiv. Contabilii trebuie sa fie familiarizati cu instrumentele software avansate si sa-si perfectioneze constant abilitatile pentru a putea face fata provocarilor viitoare.

  2. Aparitia computerelelor personale si a software-urilor specializate a revolutionat domeniul contabilitatii. Aceasta schimbare a permis automatizarea multor procese repetitive, reducand timpul necesar pentru efectuarea sarcinilor contabile. Totodata, au aparut si noi cerinte privind competentele profesionale ale contabililor, acestia fiind acum obligati sa stapanesca nu doar aspectele tehnice ale meseriei, ci si abilitatile de analiza si interpretare a datelor financiare.

  3. Articolul prezinta o privire interesanta asupra evolutiei contabilitatii in ultimii 100 de ani. Este fascinant sa vedem cum s-au schimbat metodele si tehnologiile utilizate in domeniul contabil, de la calculatoare mecanice la sisteme informatice avansate. De asemenea, este remarcabil cum contabilitatea a contribuit la dezvoltarea economica si la luarea unor decizii mai bine fundamentate de catre companii.

  4. Este impresionant cum s-au adaptat metodele de contabilitate la schimbarile din societate si la aparitia noilor tehnologii, demonstrandu-se astfel flexibilitatea si relevanta acestui domeniu.

  5. Informatiile prezentate sunt foarte bine documentate si structurate, ceea ce face ca cititorul sa inteleaga mai bine schimbarile si progresele din domeniul contabilitatii.

  6. Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra evolutiei contabilitatii in ultimii 100 de ani, subliniind importanta sa in contextul economic si social.

  7. Aprecierea faptului ca articolul subliniaza importanta cunoasterii istoriei contabilitatii pentru a intelege mai bine contextul actual si a anticipa viitoarele provocari.

  8. Mi se pare fascinant cum contabilitatea a evoluat de-a lungul timpului, adaptandu-se la cerintele unei lumi in continua schimbare.

  9. Sunt impresionata de modul in care autorul a reusit sa evidentieze rolul crucial al contabilitatii in dezvoltarea economica si sociala a tarii noastre.

  10. Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra evolutiei contabilitatii in ultimii 100 de ani si felul in care aceasta s-a adaptat la schimbarile din societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Iti recomandam sa citesti si